T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DENİZLİ / MERKEZEFENDİ - Denizli Mesleki Eğitim Merkezi

Veli Tahahütnamesi

               Sayın Velilerimiz,

 

Okulumuza kayıtlı velisi bulunduğunuz öğrencimiz haftada bir gün yüz yüze eğitim ile yine akşam haftada bir gün akşam saat 18:30 da başlayan bilişim araçları üzerinden Uzaktan Eğitim görmektedirler. Okula devam zorunludur. Veliler, öğrencilerinin okula devamını sağlamakla yükümlüdürler.

        Okul Veli ve işletme arasında sözleşme imzalanarak kayıt yaptırmış olduğunuz  öğrenciniz ile ilgili sözleşme ve  mevzuatta belirtilen haklar ve sorumluluklarınız   aşağıda belirtilmiştir.

                1. Çırak öğrenciler okula Kılık Kıyafet yönetmeliğine uygun gelmek zorundadır.

Öğrenciler;

a) Öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takamaz,

b) İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyemez,

c) Yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez,

ç) Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemez,

d) (Değişik: 22/9/2014-2014/6813 K.) Okullarda yüzü açık bulunur; siyasî sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz; saç boyama, vücuda dövme ve makyaj yapamaz, pirsing takamaz, bıyık ve sakal bırakamaz,  

Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden öğrencilere  Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

 

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığının 2023/28 sayılı genelgesi gereği, öğrencilerin Cep telefonu vb. cihazlarla  sınıflara girmemesi gerekmektedir.

 

2. Çırak Öğrenciler için 11 ay sürecek olan İşletmelerdeki mesleki eğitimlerinde  gündüz ve en fazla 8 saat,   haftalık  32 saat olacak şekilde çalıştırılmaları esastır. 

3.Çırak Öğrenciler saat 22:00 ile 06:00 saatleri arasında çalıştırılamaz. 

4.Çırak Öğrenciler Okula geldikleri gün izinli sayıldıkları için aynı gün ders bitiminden sonra ve hafta tatili gününde çalıştırılamaz. 

5.Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin yüzyüze ve uzaktan yapılan teorik derslere özürlü ve özürsüz devamsızlık süresi ders yılı içinde devam etmesi gereken sürenin altıda birinden yani 6 günden fazla olamaz. İşyeri devamsızlığı ise 30 günden fazla olamaz.Okulumuzda diğer okulların  yönetmelik maddelerinde olduğu gibi asla özürlü devamsızlık silme işlemi yoktur. Öğrencinin teorik devamsızlığı 6,5 gün , işyeri devamsızlığı 31 gün olduğu takdirde okulla ilişiği kesilip işyeri sözleşmesi fesh edilerek sigorta çıkışı yapılır. 

Çırak öğrencilerin devamsızlıkları  E-DEVLET’in Çırak öğrenci devamsızlık bilgileri sorgulama hizmetinden görülebilmektedir. 

6.Geç gelme birinci ders saati için belirlenen süre ile sınırlıdır. Ancak her beş defa geç kalma yarım gün devamsızlıktan sayılır. Bu sürenin dışındaki geç gelmeler devamsızlıktan sayılır. 

7.Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler derslere devam edemez SGK Primleri ödenemez ve bir sonraki eğitim ve öğretim yılının başından itibaren bir işletme ile sözleşme imzalamak şartıyla okula devam ettirilir. 

8. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunun 8. Maddesi gereği ,işverenlere Okulumuz tarafından devlet katkısı  verilmiş veya verilmemiş olsa da , işverenlerin  9,10 ve 11.sınıfta okuyan çırak için 2024 yılında  aylık olarak en az net asgari ücretin %30’u  olan 5.100 TL,12.sınıfta okuyan Kalfalar için aylık olarak en az net asgari ücretin %50’si olan  8501 TL vermesi gerekir. Asgari ücretin artması durumunda ücretlere artış oranı kadar ilave edilmesi gerekmektedir. 

9. İşyerinde çırağın eğitimi sırasında meydana gelen iş kazası ya da meslek hastalıklarını aynı gün içinde veya takip eden iş günü içerisinde işyeri kaza tutanağı ve varsa raporuyla birlikte İşverenler tarafından  okula bildirilmesi zorunludur.  

10. Öğrencinin okul günü veya işletmede mesleki eğitim gördükleri günlerde yapılacak olan sosyal ve sportif faaliyetler, Şiir dinletisi, Ahilik kutlamaları, Projelere, Geziler ve Milli bayramlar ile vb. törenlere katılması zorunlu olduğu için İşverenler izin vermek zorundadır. 

       11. Öğrencilerle ilgili bildirimlerin yapılabilmesi için , Velilerin İkametgah  adres ve telefon değişikliklerini 3(üç) gün içinde okula bildirme zorunluluğu    bulunmaktadır.

       12. İşverenler eğitim süresi boyunca her bir yıl için  Öğrencilere  ara tatil, yarıyıl ve yaz tatili süresince toplam 1(bir) ay ücretli izin için vermek zorundadır.

 

       13.Öğrencinin olağanüstü bir durum örneğin, bir yakınının vefat etmiş olması, hastalık vb. durumlar için ücretsiz izin isteme ve kullanma hakkı vardır. Bu süre bir yıl içinde 1 (bir) aylık süreyi geçemez. Bu izin sürelerinde işletme tarafından istenirse öğrenciye ödenecek ücretler kesilebilir. 

14.Öğrencinizin  herhangi bir sebeple çalıştığı  işyerinden  ayrılması durumunda, 15 gün içerisinde yeni bir işyeri    ile sözleşme imzalanıp Okul Müdürlüğüne iletilmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde Okuldaki teorik eğitime devam edilir ancak sözleşme imzalanan güne kadar işyeri devamsızlığı sayılmaktadır. Eğer sözleşme yapılmadığı takdirde devamsızlıktan sınıf tekrarına kalmış sayılır.  

         Buna göre, yukarıda belirtilen açıklamalar  bilgilendirme ve tebliğ niteliğindedir.

         Bilgilerinizi rica ederim.                          

         Veli tahahütnamesini indirmek içn tıklayınız.

 

 

 

      

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 24.02.2024 - Güncelleme: 24.02.2024 10:56 - Görüntülenme: 87
  Beğen | 0  kişi beğendi